Ballen, de kroonjuwelen van elke man. Het deel van het mannelijk geslachtsorgaan dat voor nageslacht, hormonen en plezier zorgt. Maar waarom hangen ze dan op zo’n gevaarlijke plek? En hoeveel sperma maken ze aan? In deze blog richten we ons volledig op de ballen want die verdienen ook jullie aandacht.


De inhoud van je balzak

Je ballen ook wel teelballen, testikels of zaadballen genoemd, hangen samen in een zak (scrotum). Je balzak bestaat uit één huid- en een spierlaag. De spierlaag maakt dat je balzak krimpt wanneer je het koud hebt en uitzet wanneer je het warm hebt. Je balzak is opgedeeld in twee delen met in elk deel een zaad- en bijbal. De bijbal heeft de vorm van een komma (,) en rust als het ware bovenop je zaadbal. In de bijbal wordt zaad dat je aanmaakt opgeslagen waar het verder rijpt.

Wanneer je een orgasme hebt en klaarkomt gaan de zaadcellen via de zaadleider richting de prostaat waar het samen komt met de afvoer van de zaadblaasjes. Zaadblaasjes zijn kliertje achter de prostaat die spermavocht aanmaken. 


Waarom je ballen buiten het lichaam hangen

Hier schijnt nogal discussie te ontstaan. Want evolutionair gezien is het niet echt logisch dat ze daar zo open en bloot hangen. De voornaamste reden dat ze daar hangen is om de temperatuur goed te kunnen regelen. Je testikels werken namelijk het beste bij een gemiddelde temperatuur van 35,6 graden of lager. Dit is ongeveer 2 graden lager dan de kerntemperatuur van jouw lichaam. Wanneer je ballen te warm worden stoppen ze met het produceren van sperma.

Maar in de wereld van “balzakwetenschappers” schijnt dit tot nogal wat controversie te lijden. Want er zijn genoeg zoogdieren die hun ballen wel binnen in het lichaam dragen en vaak ook een hogere lichaamstemperatuur hebben. Toch planten ze zich net zo goed voort als de zoogdieren die wel hun ballen buiten hun lichaam hebben hangen. 


Indalen van de ballen

Bij jongens worden de ballen ontwikkeld in de buik, en deze dalen een paar weken voor de geboorte via de lies in de balzak. Het indalen van de ballen word na de geboorte door de art of kraamverzorger gecontroleerd en later zal ook het consultatiebureau hierna kijken. Bij jonge jongens waar de ballen wel zijn ingedaald kan een beschermingsreflex van de cremaster-spier de ballen weer terug de buik in trekken.

Het niet indalen van één of allebei je ballen heeft zover bekend geen negatieve invloed op je seksleven en/of prestaties, maar het kan voor mannen wel lastiger zijn vader te worden. Dit komt omdat de kwaliteit en hoeveelheid zaadcellen sterk afneemt.


Wat produceren je ballen allemaal?

Je ballen hebben twee functies

 1. Het produceren van zaadcellen 
 2. Het aanmaken van hormonen

Dat in je ballen zaadcellen worden geproduceerd hoeft niet uit gelegd te worden. Hoe dat gebeurt misschien wel. Het aanmaken van zaadcellen begint in de kiemcellen. In je ballen bevinden zich hele kleine kiembuisjes waarin deze cellen worden aangemaakt. Daarna worden ze naar de bijbal getransporteerd, hier rijpen de kiemcellen verder tot ze zaadcellen worden.

Naast kiemcellen maken je ballen ook het mannelijk hormoon testosteron aan. Testosteron is belangrijk bij het ontwikkelen van de mannelijke geslachtskenmerken die je ontwikkeld in de puberteit zoals een lager stem en lichaamsbeharing. Maar het zorgt er ook voor dat je kiemcellen rijpen en zaadcellen worden en je dus vruchtbaar bent. Daarnaast draagt testosteron bij aan de eiwitsynthese die je als puber helpt te groeien. 


Wat is sperma?

In 1677 was er een man die zijn eigen sperma als eerste onder een microscoop bekeek. Tot de verbazing  van deze meneer zag hij miljoenen zaadcelletjes zwemmen. Deze man, ook wel de vader van de microbiologie genoemd heette Antoni van Leeuwenhoek. Het was in 1677 niemand bekend wat sperma precies was en hoe een bevruchting precies tot stand kwam. Een menselijke zaadcel heeft een kopje van 0,005 bij 0,003 mm, en een staartje van 0,05 mm lang. De staart zorgt ervoor dat de zaadcel vooruit komt. Elke zaadcel bevat DNA dat uiteindelijk het geslacht van een kind bepaald 

Wanneer je als man een ejaculatie hebt spuit je niet alleen puur zaadcellen. Sperma is meer een verzamelnaam voor zaadcellen, zaadvocht en slijmvocht. Per ejaculatie spuit je ongeveer 280 miljoen zaadcellen en dit gaat met een gemiddelde snelheid van ongeveer 45km per uur, dat is dus sneller dan dat je in een woonwijk mag rijden met de auto. (menselijke zaadcel)


Hoeveel sperma maakt een man gemiddeld aan?

Het aanmaken van sperma en de hoeveelheid daarvan verschil per persoon maar als we de richtlijnen van the National Institute of Health mogen geloven heeft een gezonde volwassen man een volume tussen de 1,5 en 5 ml. Ben je nog niet door de puberteit dan zal het volume tussen de 1-3 ml liggen.

De teelballen zijn verschillend in grote, de grote van een teelbal ligt tussen de 4 a 5 cm en hebben een ovale vorm. Ook hangt de ene bal iets lager dan de ander, het verschil in hanghoogte heeft ermee te maken dat dat de ballen niet tegen elkaar aanstoten wanneer je beweegt. 


Hoe krijg je goed kwaliteit zaad

Om de beste kwaliteit zaadcellen te produceren is het belangrijk dat je ballen niet te warm zijn. Ga dus niet te veel naar de sauna en in hete baden. Ook kunnen verschillende beroepen een negatief effect hebben op je zaad, denk aan chef-koks die staan vaak uren voor een heet fornuis te koken. Maar ook het op schoot hebben van je laptop is niet goed voor de kwaliteit van je zaad. En wanneer je de 35 jaar gepasseerd bent gaat de kwaliteit van je zaad sowieso langzaam achteruit. 

Wanner het sperma jou lichaam verlaat overleefd het buiten het lichaam maar een paar uur. Maar als je het in een ander lichaam achterlaat kan het makkelijk tot een 5 dagen overleven. Ook heeft je voeding en je gebruiken als roken en alcohol effect op je spermakwaliteit. Wil je meer zaadcellen dan is het goed om lekker “oud” Hollands te gaan eten, denk aan aardappelen, groente en vlees. Uit een onderzoek gedaan in 2010 door het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam bleek dat mannen die oud Hollands eten, tot twee keer zoveel zaadcellen hebben als mannen die een ander dieet volgen. Naast voeding kan je ook rekening houden met dingen als: 

 • Roken 
 • Drugs
 • Alcohol
 • Vitamine tekort
 • Koorts

Al deze dingen hebben een negatief effect op de kwaliteit van je sperma. Dus houd hier rekening mee, zeker als je jezelf nog wilt voortplanten en gezond nageslacht wilt produceren.


Hopelijk heeft deze blog je inzichten gegeven over je ballen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Ik lees deze natuurlijk graag terug in de comments!


Bronnen:

 1. Gezondheidsplein. Bouw van de zaadbal. Geraadpleegd van: www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/zaadbal/item45066

 2. Wikipedia. (2020, 28 januari). Teelbal. Geraadpleegd van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Teelbal

 3. Wikipedia. (2020, 10 maart). Ejaculatie (mannen). Geraadpleegd van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ejaculatie_(mannen)

 4. Wikipedia. (2020, 26 maart). Zaadcel. Geraadpleegt van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaadcel 

 5. Mens en gezondheid. (2020, februari). Teelbal: functie teelballen en oorzaken teelbalaandoeningen. Geraadpleegd van: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/195550-teelbal-functie-teelballen-en-oorzaken-teelbalaandoeningen.html

 6. Medicinfo. Teelbal. Geraadpleegd van: https://encyclopedie.medicinfo.nl/teelbal

 7. Slingeland ziekenhuis. Balzak, zaadbal en zaadleider – Functie en zaadproductie. Geraadpleegd van: https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/balzak-en-zaadbal/22/29

 8. Slingeland ziekenhuis. Niet ingedaalde zaadbal. Geraadpleegd van: https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/balzak+en+zaadbal/niet-ingedaalde-zaadbal/22/29/148/niet-ingedaalde%20zaadbal/148

 9. Slate. (2013, 8 juli). The Scrotum Is Nuts. Geraadpleegd van: https://slate.com/technology/2013/07/are-testicles-external-for-cooling-galloping-display-or-something-else.html

 10. Quest. (2019, 13 augustus). 10 dingen die je nog niet wist over sperma. Geraadpleegd van: https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a25452907/sperma-zaadcellen-feitjes/

 11. National Institute of Health. (2011, Januari 27) Semen analysis and sperm function tests: How much to test? Geraadpleegd van: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114587/

 12. Alles over urologie. Niet ingedaalde teelbal (niet scrotale testis) / Pendelbal (retractiele testis) bij kinderen. Geraadpleegd van: http://www.allesoverurologie.nl/aandoeningen/niet-ingedaalde-teelbal/kinderen